EL COL·LECTIU DE PROFESSIONALS DEL MEDI AMBIENT, ALCAIB, ES SUMA AL MOVIMENT INTERNACIONAL #FRIDAYSFORFUTURE

 

L’Associació de Llicenciades i Estudiants en Ciències Ambientals de les Illes Balears (ALCAIB), entitat que aglutina prop d’un centenar de professionals del medi ambient de les Illes, expressa el seu màxim suport al moviment Fridays for Future, i les accions que se’n deriven per donar resposta a la crisi climàtica.

 

Els primers ambientòlegs van iniciar els estudis en Ciències Ambientals fa més de 25 anys, atrets per una titulació que prometia donar resposta a la creixent preocupació de la societat enfront la crisi ambiental que ja es percebia i que s’havia manifestat de caràcter global en cimeres mundials com la de Rio de Janeiro, l’any 1992. S’ha avançat des de llavors, però falta molt de camí per recórrer. La tasca que realitzen els i les ambientòlogues a dia d’avui és imprescindible, i tot i així, no disposa de suficient representativitat i reconeixement en els sectors públics i privats, per afrontar tots els reptes ambientals, que requereixen d’una visió sistèmica i holística. Des d’ALCAIB per tant es reclama un major reconeixement de la importància dels professionals del medi ambient a tots els sectors de la societat, i també una major implicació de tota la societat en els temes ambientals. Per això, des d’ALCAIB celebrem el naixement del moviment #Fridaysforfuture i convidem a tothom a participar-hi des del seu àmbit.

 

El moviment #Fridaysforfuture va ser iniciat per Greta Thunberg, una estudiant sueca de 16 anys que va iniciar una vaga estudiantil l’agost de 2018 en protesta davant del parlament exigint polítiques efectives per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La seva popularitat a les xarxes i la força del seu missatge la van portar a fer un discurs a la Cimera del Clima de les Nacions Unides, on va acusar els dirigents mundials de no fer res per frenar el canvi climàtic: “dieu que estimeu les vostres fills per damunt de tot, però els esteu robant el futur a la cara”. Les seves paraules varen tenir repercussió a tot el món i a hores d’ara el moviment ja té rellevància planetària, i s’està estenent a altres àmits #teachersforfuture, #parentsforfuture, #scientistforfuture, #peopleforfuture, #saturdaysforfuture, #forfuture...

 

L’objectiu del moviment és fer que el 15 de març esdevingui l’espurna per encendre la flama d’un gran moviment ecologista que sacsegi els fonaments del sistema, com ho van fer els indigats el 2011 o el feminisme el 8M. Per això, des d’ALCAIB es fa una crida a la participació de totes les persones i dels diferents col·lectius per donar suport al moviment internacional Joventut pel Clima (Fridays for future), a la vaga del divendres 15 de març, i als futurs esdeveniments que en sorgiran.